Logo ID3AS

U bent hier: home > nederlands > projecten

Projecten: Smart Marine Aquaponics

Download Smart Marine Aquaponics (pdf)

Smart Marine Aquaponics

Het Smart Marine Aquaponics project houdt zich bezig met de ontwikkeling van sensoren die de toekomst van de voedselproductie vormen. Door innovatieve combinaties van sensoren, hardware en software in zoutwater aquacultuur en zilte hydroponische landbouw toe te passen, kunnen vis en groenten efficiënter en circulair geteeld worden.

Aquaponics, wat is het?

In een aquaponisch systeem worden meststoffen van vissen of schaaldieren gebruikt om planten te voeden. De planten filteren op hun beurt het water. Dit betekent dat aquaponics een gesloten systeem vormt, waardoor het een zeer circulaire vorm van voedsel produceren is. Aquaponics kwam in zwang toen de NASA onderzocht hoe er voedsel verbouwd moest worden tijdens de Mars missies. Sindsdien heeft het een vlucht genomen in de VS en Australië.

Aquaponics groeit snel in Europa

Uit onderzoek van Future Market Insights blijkt dat Aquaponics de komende jaren snel gaat groeien in Europa. Aquaponics kent hogere gewasopbrengsten en visgroei dan conventionele landbouw. Dit, in combinatie met een toegenomen robuustheid van Aquaponics systemen dankzij ontwikkelingen in sensortechnologie, schept een positief investeringsklimaat waardoor de markt zich sneller kan ontwikkelen en Aquaponics de concurrentie met de conventionele landbouw aan kan gaan.

Nieuwe techniek laat hogere mineralisatie zien

Voor de groeisnelheid en –potentie van planten in een aquaponics systeem is de omzetting van mineralen uit vissenmest cruciaal. Het doel van Smart Marine Aquaponics is om de mineralisatie met behulp van sensortechnologie te optimaliseren. Daardoor wordt deze innovatieve vorm van voedselproductie kostenefficiënter en kan deze zich sneller ontwikkelen. De eerste tests binnen het Smart Marine Aquaponics project laten zien dat de mineralisatie inderdaad wordt verbeterd door de toepassing van sensortechnologie in combinatie met de inzet van innovatieve actuatoren. De komende periode zal worden getoetst of de hypothese dat geoptimaliseerde mineralisatie leidt tot een toename van de productie juist is. Tot nu toe lag de focus op zeewier, maar de bevindingen tot nu toe zijn ook veelbelovend voor de teelt van vis en zilte groenten. De uitkomsten van het vervolgonderzoek worden begin 2019 verwacht.

Doel van het project

Uiteindelijke doel van het project is te komen tot een commercieel haalbaar geïntegreerd systeem van duurzame voedselproductie dat in verschillende omgevingen kan worden toegepast.

Partners:

Volg ons op Facebook, LinkedIn en Twitter.

lees verder: nieuws

Interreg Deutschland Nederland Hochschüle Osnabrück Hanzehogeschool Groningen Provincie Fryslan Provincie Groningen Provincie Gelderland
Provincie Overijssel Provincie Drenthe Ministerie van Economische Zaken Niedersachsische Staatskanzlei EDR
Interreg Deutschland Nederland Hochschüle Osnabrück Hanzehogeschool Groningen Provincie Fryslan Provincie Groningen Provincie Gelderland Provincie Overijssel Provincie Drenthe Ministerie van Economische Zaken Niedersachsische Staatskanzlei EDR